Gonorrea! Aneb, když si chce Kolumbijec zanadávat.

V zemi magického realismu je užívání vulgarit jedním z každodenních rituálů. Někdo nadává zle, někdo nadává arogantně, ale všichni Kolumbijci nadávají s veselým gustem. Jejich nadávky spíše pobaví, než urazí. 

"Hijo de p.ta! Vy, ale mluvíte špičkově španělsky!", načež se se jinak noblesní inženýrka Victoria (naše sousedka z paneláku v městě La Ceja u Medelínu) chytne rukou za pusu a začne se upřímně smát na celé kolo. 
Když jsem žil v Ekvádoru tak jsem za celou dobu dvanácti měsíců, co jsem zde měl tu čest pobývat, neslyšel ani jedinou ostrou explicitní nadávku. Když, už si chce Ekvádorec ulevit tak ze sebe maximálně vydoluje "chuta!" což se dá volně přeložit jako "krucinál". Zažil jsem situaci v taxíku v  Cuence (takový Český Krumlov na ekvádorský způsob), kdy nám nedal přednost z vedlejší silnice jeden blázen a málem to do nás napálil. Taxíkářovi za těch pár sekund zešedivělo dalších deset vlasů a naštvaný ze sebe úlevně vypotil: "Hijo de pato!", což znamená "Kachní synu!". Když jsem četl před mnoha lety v Čechách sérií detektivních románů od Raymonda Chandlera o Philu Marloweovi, tak jsem v jednom z nich narazil na dramatickou situaci v níž jihoamerický indián soukromému očku naštvaně odvětí "Hijo de flauta!",  "Flétnysynu!". Tehdy jsem to nechápal. Nyní již ano. Indiáni totiž nesnáší vulgarismy, berou je něco jako odpad duše a když už mají důvod, či velkou potřebu někomu nebo něčemu vynadat, tak zvolí jakýsi kompromis a pohrají si se slůvky. To obyvatelé země magického realismu si naopak ve sprosťárnách doslova libují s gustem rodilého "ostravaka z Vitkovic". Hijo de p.ta (syn prostitutky) se zde v zemi magického realismu doslova užívá jako tečka za větou. Dá se jím vyjádřit jak opovržení tak pochvala, jak bezbřehý vztek tak i nekonečná radost ze života. Dokonce jedno Kolumbijské rádio užívá ve své reklamě na svou frekvenci tuto legendární nadávku, coby slovní hříčku a tak můžete v autobusech z reproduktorů slyšet co deset minut teatrální moderátorův výkřik: "Ochenta hijo de punto nuevéééééééé!" (osmdesát ku.va celých devěěěěěěěěěět!"). 
Když jsem s kamarádem navštívil divokou povstaleckou vesnici Ochali, rovněž jsme nevynechali místní kostel v němž jsme měli to štěstí a potkali místního kněze, sympatického třicátníka. Když nám vykládal jak má chrám moc poškozenou statiku a že má pořád strach kdy se mu doslova sesype na hlavu, tak můj parcéro (kámoš) neustále ze sebe sypal "Hijo de pucha". Kdyby řekl "Hijo de p.ta" tak by mohl urazit kněze a zneuctít svaté místo, ale jelikož "putu" nahradil slangovým výrazem pro sedmičkovou flašku kořalky, tak se padre neurazil, ale jen se na jeho tváři objevil souhlasný posunek. 
Kolumbijci milují fotbal tak jako všichni latinoameričané, ale Colombianos si s gustem ulevují při "golasooooooo" peprnými nadávkami tak vášnivě až se chvějí okenní tabulky. Jsou situace kdy i drsné a oblíbené "Hijo de p.ta " nestačí a tehdy nastupuje výraz, který když jsem slyšel vůbec poprvé (a bylo to právě sledování fotbalu v televizi v jedné medelínské hospodě), tak jsem nevěřícně kroutil hlavou. "Gonorrea!", zařvalo tehdy na padesát duší v hospodě, po té co soupeř z Cali dal místnímu klubu banán. Gonorrea je totiž latinský i španělský výraz pro Kapavku...
Vítejte v Kolumbii, v zemi nespoutané vášně a upřímného veselí.

Autor: Matěj Ptaszek | úterý 25.10.2016 14:25 | karma článku: 14,76 | přečteno: 563x
  • Další články autora

Matěj Ptaszek

Silvestr na rovníku

Náhodný pozorovatel, jenž vůbec poprvé spatří zvyky a obyčeje Silvestrovského veselí v Jihoamerickém Ekvádoru, bude sice silně, ale vesele šokován.

1.1.2017 v 14:00 | Karma: 12,97 | Přečteno: 470x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Smrt Pabla Escobara. Událost která navždy změnila Kolumbii

Před třiadvaceti lety speciální policejní komando zastřelilo v Medelínu Pabla Escobara. Od toho dne začalo město povstávat z popela. Ze dne na den začal klesat počet vražd a konečně se mohla rozjet stavba plánovaného metra...

3.12.2016 v 9:30 | Karma: 22,25 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Nasedej bratře! Svezu tě! Aneb stopování na rovníku

Ekvádorští řidiči jsou veselé neřízené střely. Vtáhnou vás vesele do kabiny nákladního veterána, který se taktak drží na nohou, pardon, na kolech, a už vás "drtí" svou veselou povahou.

21.11.2016 v 15:34 | Karma: 16,09 | Přečteno: 426x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Tuyo nombre párce, aneb jak to funguje na Imigračním úřadě v zemi magického realismu

Kolumbie je zemí smíchu a humoru. Na ulici nepotkáte snad jediného zamračeného člověka. Dokonce ani na úřadě.

16.11.2016 v 14:17 | Karma: 18,45 | Přečteno: 591x | Diskuse| Poezie a próza

Matěj Ptaszek

Den amerických prezidentských voleb na rovníku, aneb domácí zabíjačka na Ekvádorský způsob

Zatímco celý svět s napětím sledoval jak dopadnou prezidentské volby v USA, tak ekvádorští farmáři nečuměli na obrazovky počítačů či televizí a chopili se jedné z nejklasičtějších tradic.

11.11.2016 v 15:00 | Karma: 16,28 | Přečteno: 470x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 532x
Matěj Ptaszek ( narozen roku 1979 v Ostravě) je český bluesový zpěvák a profesionální hráč na foukací diatonické harmoniky (ocenění Hohner Newcomer 2009, Kapely: Hudba řeky Mississippi aneb Luboš Benˇa a Matěj Ptaszek 2006-2011 a Dobré ráno blues band 2011-2014), vystudovaný fotograf a spisovatel žijící od ledna 2015 v Jižní Americe (Střídavě Ekvádor a Kolumbie).

Za podíl na hudbě ke snímku Občanský průkaz byl nominován na Cenu české filmové kritiky. V celosvětové anketě prestižního Polského časopisu Twoj Blues se umístil roku 2012 na patnácté příčce nejlepších bluesových harmonikářů světa. Natočil pět oficiálních CD a napsal dvě knihy: populární učebnici na bluesovou foukací harmoniku i oblíbený atypický cestopis „Posekej si ten trávník, nejsou vidět hadi“ o životě v Jižní Americe. Nyní pracuje na další knize o Jihoamerickém kontinentu. Jeho současným vydavatelem je nakladatelství Galén. Matěj Ptaszek hovoří španělsky.

Seznam rubrik